Tyggetid, hvorfor er det så vigtigt??

Tyggetid, hvorfor er det så vigtigt??

Jeg anbefaler at hunde har tyggetid, hver eneste dag, året rundt. Det har rigtig mange fordele, at du sørger for hunden bliver en habil tygger. 

 
• Din hund bliver bedre til at fordøje- det hærder maven til at arbejde, så tynd mave undgås (selvfølgelig vil den få tynd mave i starten, hvis den ikke er vant til det, men så skal den have mindre tyggeting, eller have dem i kortere tid) 

• Det er godt for hundens tænder at blive brugt til noget. Og det er især vigtigt på små hunderacer, da de i forvejen har tendens til dårlige tænder og danner meget tandsten. 

• Jeg kalder det hundemeditation – hunden kommer helt ned i gear og skal virkelig koncentrere sig om opgaven. Perfekt til hunde, der har det med at stresse sig selv op- de ikke stressede hunde er nu også ret glade for deres meditationstid. Prøv at se på din hund imens den tygger- øjnene bliver små, nogen lukker dem helt, og de kommer ind i deres egen lille verden.

• Hunden skal gøre en indsats og lærer samtidigt at gøre noget færdigt- hvilket bliver en fordel i hundens øvrige liv. Giv sjældent tyggeting, hunden ikke kan gøre helt færdigt, og hvis den mister koncentrationen, så tag tyggetingen fra den med det samme. I morgen, når den igen skal have tyggetid, får den noget, der er lidt lettere, så den kan færdiggøre opgaven. 

• Det er simpelthen et rigtigt hundeliv at skulle have kødben og tyggetid. Det bliver en opgave, hunden får stillet, som kræver dens opmærksomhed, og det i sig selv er godt for hunden. 

• Hunde, der er kronisk sultne og/eller er for tykke, har godt af at få tyggetid, da de imens de tygger, ikke føler sult. De skal gøre en stor indsats og får ikke så mange kalorier ud af det. De bliver beroliget af at ligge med deres tyggeting, og maven siger til dem, at de får mad, så det i sig selv er ret så beroligende og rart for en kronisk sulten hund. 

• Det er oplagt at benytte tyggeting, når hunden skal lære at være alene hjemme, da det at tygge beroliger og afstresser hunden.

Hundetræning-

   Se også artiklen om hunde, der ikke har ædelyst:  http://hundemotivation.dk/artikler/hunde-der-har-maden-staende-fremme-altid/

  

Hvad skal du gøre, hvis hunden ikke vil/kan tygge sine tyggeting?

Mange hunde har kun fået en tyggepind hist og her, eller et slagterkødben nogle gange om året. Nogle ejere har opdaget, det giver stinkende hundeprutter og tynd mave, og så holder de op med at give hunden noget, fordi de tror, den ikke kan tåle det- det er som regel ikke tilfældet, men den er bare ikke VANT til det, og derfor reagerer maven så voldsomt. Giv den stadig slagterben, men måske de små kødben eller tag det fra hunden efter 10 minutter, og gem det i fryseren nogle dage, og giv det så igen. 

Andre hunde har simpelthen ikke lært endnu, hvad det går ud på. Det er hunde, der graver deres kødben ned, eller gemmer det indendørs. De har fået en for svær opgave, som de ikke kan løse lige nu, eller måske i det hele taget.
Giv den noget, der er let i starten. Eks. En Dentastix eller en lille tyggepind.
Når den altid spiser sin tilbudte tyggeting, kan der skrues op for niveauet, så du ligeså stille giver hunden lidt flere udfordringer. 

Husk en hund, der gemmer sine tyggeting stresser sig selv, fordi den ikke kan udføre opgaven lige nu- eller i det hele taget. Jeg plejer at sammenligne det med. at man giver et 5-årigt barn en urimelig svær matematik opgave. 

Jeg deler tyggeting op i ”tygge hurtigt”, ”tygge langsomt”, og noget der kan ”slikkes ud”. Lad mig give et par eksempler: 

• Tygge hurtigt: Crunchy stix, Denta stix, oksesener, oksestruber, kaninører. 

• Tygge langsomt: kalveører, akillessener, politistave, ”forårsruller”.
For den hund, der har lært at tygge, kan det godt være tilfældet at kalveører er tygge hurtigt, og kalveører er et perfekt værktøj til at se, hvad hunden er klar til at tygge på. Jeg bruger aldrig griseører, da de tit er røget og meget fede. 

• Slikkes ud: Jeg bruger gerne tomme marvben, og fylder dem op med hundens foder jeg har opblødt i vand natten over. Jeg er også glad for okseklove, som jeg fylder op på samme måde. Begge kommer jeg i fryseren og giver hundene dem frosne. 

Tænk over, at det ikke skal være et måltid, så gå udenom ting, der feder!
Kun hvis jeg har fået fat i de store slagterkødben, og hunden er vant til at spise dem, så får de ikke andet mad denne dag- men det tager også et par timer for dem at komme igennem sådan et.

 

Optimized-170520133211

 

Hunde der tygger på pinde:
– er hunde der ikke får dækket deres tyggebehov hos deres mennesker, men som har fundet et redskab, der kan opfylde tyggebehovet hos dem på en ”lovlig” måde (frem for mors sko!) Jeg fraråder på det kraftigste at lade hunden tygge på pinde, da jeg efterhånden har set rigtig mange grimme skader. 

Hvornår og hvor længe skal hunden have sin tyggetid?
Jeg anbefaler minimum 15 minutter hver dag. Hos hvalpe, der skifter tænder- gerne 2-3 gange 15 minutter. Jeg giver det gerne, hvis jeg skal gå, men også, hvis vi bare skal slappe af. Efter en god gåtur, så bliver der tygget herhjemme, og så snorksover de alle sammen bagefter.

 
Et lille PS! Tyggeting er IKKE legetøj, og det er IKKE pinde!!!

 
God fornøjelse med ”tyggeriet” 😉

 
Skrevet af: Camilla Davidsen

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål ? E-mail camilla@hundemotivation.dk tlf. 20 22 44 14

One Response to “Tyggetid, hvorfor er det så vigtigt??”


Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Lad din hund bruge sine tænder. Tyggetid er en virkelig vigtig faktor. Se artiklen her: http://hundemotivation.dk/artikler/tyggetid-hvorfor-er-det-sa-vigtigt/  […]

.

Copyright © 2019 hundemotivation.dk. Det behøver ikke at være hundedyrt: Privat Politik hundetræning Link Partner