Skovflåter. Borrelia, TBE og Ehrlichiose.

Lær mere om skovflåter og de tre sygdomme flåter kan give dig og din hund.

Skovflåt. Borrelia, TBE og Ehrlichiose.


Tryk på linket her for at lære mere: http://www.skoven-i-skolen.dk/default.asp?m=10&a=1528

TBE er en farlig virus, der breder sig rigtig hurtigt i øjeblikket. Sygdommen var kun påvist på Bornholm og få andre dele af råvildet i Danmark, men nu er angrebene startet flere steder i Danmark. TBE overføres af skovflåten, og kan give en betændelse i hjernen og i hjernehinderne. Det kan medføre langvarige eller varige lammelser, næsten døvhed og depression. Der kan også komme andre nerveskader. I nogle få tilfælde kan TBE medføre død. Andre igen slipper over TBE uden mén.

TBE virus overføres fra skovflåten i det øjeblik, hvor flåten bider. Husk derfor at fjerne flåten hurtigst muligt med en flåtaftager. Man skal ikke følge de gamle husråd om at nulre eller smøre flåten ind i margarine, for det kan få flåten til at “brække” sig og derved føre bakterier ind i blodet.

Symptomer:

1. fase: hovedpine, muskelsmerter, mathed, diarré, mavepine og feber.

2. fase: Her opstår mere alvorlige symptomer på grund af hjernehindebetændelsen: stærk hovedpine, nakkestivhed, svimmelhed, gangbesvær, kramper, lammelser, åndedrætsbesvær og i værste tilfælde koma og død.

Der findes vaccinationer til mennesker, der er særligt udsatte f.eks. skovarbejdere eller folk, der færdes meget i skoven, men endnu ikke til hunde. Der findes ingen behandling mod TBE lige for øjeblikket. Hunde er meget mindre følsomme og får sjældent symptomer på hverken Borrelia, Ehrlichiose eller TBE, men det kan ske, så vær opmærksom på din hunds adfærd, hvis den har været bidt af en skovflåt.

Vi anbefaler, at din hund beskyttes med et af de mange præparater, der findes i handlen, og som også virker på lopper. Præparaterne købes hos dyrlægen og på visse apoteker.

Camilla Davidsen 10-01-2011

Historien om Kleiner Münsterländer Luna, der fik TBE i december 2010


Luna er en glad og frisk Kleiner Münsterländer på 14 måneder. En mandag i midten af december 2010 viste hun tegn på sygdom. Hun virkede træt og nedstemt, ville ikke spise og drikke, og vi fornemmede også, at hun havde hurtigere vejrtrækning end normalt. Samme eftermiddag var vi forbi dyrlægen, som ikke kunne konstatere andet end feber og en dårligt hørbar lyd på lungerne. Diagnosen lød på mulig lungebetændelse, så vi blev sendt hjem med penicillin til de efterfølgende ti dage.

To dage efter, om onsdagen, syntes vi ikke, hun havde fået det bedre – snarere tværtimod. Turen gik endnu en gang til dyrlægen, som igen kunne konstatere feber, men nu også lidt hævede brystvorter og blod i afføringen. De kunne ikke komme nærmere med diagnosen, så der blev taget fire blodprøver, som blev sendt til analyse i Tyskland. Svaret skulle komme i løbet af 48 timer.

Fredag morgen var Luna så dårlig, at hun end ikke ville gå tur. Vi tilbød hende lækker våd skånekost, som hun havde fået pga. blodet i afføringen, men hun magtede ikke at få hovedet ned til madskålen på gulvet (se video af denne episode længere oppe på siden). Hun var samtidigt meget sløv og usikker på benene.

Vi kørte derfor til dyrlægen med det samme, men de havde endnu ikke modtaget svar på blodprøverne, og trods grundige undersøgelser af flere af de ansatte, kunne de ikke komme problemet nærmere. Luna havde på det tidspunkt over 40 i feber, så vi blev sendt til Karlslunde Dyrehospital med henblik på indlæggelse weekenden over.

Efter en lang og livsfarlig tur på Køge Bugt motorvejen i myldretid og isglat føre, ankom vi i Karlslunde omkring kl. 16. Vi blev modtaget af den vagthavende dyrlæge, som udførte en grundig neurologisk undersøgelse af Luna. Hun undersøgte bl.a. Lunas balanceevne og forskellige reflekser. Herefter blev der udtaget en blodprøve, som Dyrehospitaler – modsat de flest almindelige dyreklinikker– har mulighed for selv at analysere med det samme.

Vi ventede et par minutter på resultatet af blodprøven, som viste, at Lunas inflammationstal var på 198. Som jeg har forstået det, er inflammationstallet en værdi, der, på baggrund af antallet af hvide blodlegemer, viser, hvor højt beredskab kroppen er i. Inflammationstallet hos en sund og rask hund er ca. 30.På baggrund af de neurologiske undersøgelser og blodprøven, vurderede dyrlægen, at Luna med 90% sandsynlighed havde steroid responsiv meningitis, som er en særlig form for meningitis, der opstår af uforklarlige årsager uden eksterne påvirkninger, f.eks. virus.Selv om det er en ganske alvorlig sygdom, er behandlingen relativ ukompliceret, og består af en høj dosis binyrebarkhormon, som gradvist trappes ned i takt med, at inflammationstallet falder.

Fordi Luna var så dårlig, blev hun dog indlagt natten over, men vi fik besked på, at de regnede med, at behandlingen ville virke hurtigt, og at vi ville få hende hjem allerede formiddagen efter. Og de fik ret. Et par timer efter ringede dyrlægen og fortalte, at behandlingen havde virket, og Luna stort set var uden symptomer. Under samtalen kunne jeg høre hende gø i baggrunden, så det var selvfølgelig en stor lettelse. Vi hentede hende formiddagen efter, og ganske rigtigt fik vi en tilsyneladende fuldstændigt rask hund med hjem. Dyrlægen havde skrevet et kort brev til os, hvor hun beskrev sygdommen, det videre behandlingsforløb, bivirkninger ved medicinen, samt, at der ikke var nogle begrænsninger for, hvad Luna måtte lave, hvilket var dejligt, fordi hun bruges til jagt.

De primære bivirkninger ved binyrebarkhormonet er i øvrigt kraftig øget spise- og drikkelyst, hvilket hurtigt kan resultere i en tøndeformet hund, hvis man ikke passer på. Det har ikke været noget problem i Lunas tilfælde, dels fordi vi har været påpasselige med ikke at overfodre hende, og dels fordi hun af natur er meget aktiv.

Alt var tilsyneladende fryd og gammen, lige indtil telefonen ringede en uge senere. Det var den lokale dyreklinik, der havde modtaget de sidste svar på de blodprøver, der blev taget i begyndelsen af forløbet. Prøven viste, at Luna havde TBE (Tick-Born Encephalitis). Vi skyndte os at læse om sygdommen på nettet, og kunne hurtigt konstatere, at der var tale om den farligste af de flåtbårne sygdomme…

Dyrlægen fra Karlslunde Dyrehospital kunne heldigvis berolige os. Hun mente nemlig, at Luna ville komme sig fuldstændigt, fordi hun ikke havde vist tegn på skader ved den neurologiske undersøgelse og havde reageret så godt på behandlingen. Umiddelbart efter nytår var der gået 14 dage, siden behandlingen begyndte, og det var tid til at få taget en ny blodprøve med henblik på at få et opdateret inflammationstal. Hvis tallet var faldet tilfredsstillende, skulle binyrebarkhormon dosissen halveres.

Jeg havde svært ved at få armene ned, da dyrlægen et par timer senere ringede og fortalte, at Lunas inflammationstal nu lå på 19! Ja, du læste rigtigt – fra 198 til 19 på 14 dage! Dosis blev halveret, og i skrivende stund, en uge senere, er Luna stadig uden symptomer. Om en uge skal der tages en ny prøve, og hvis tallet stadig er lavt, halveres medicin dosis igen – og det bliver man ved med, indtil dosis er tæt på lig nul.

Det har været et langt forløb, og det afspejler sig også i længden af denne historie. Der er dog stadig en meget vigtig ting at få med:

Da Luna fik diagnosen TBE, var hun det tredje tilfælde på Karlslunde Dyrehospital. Da hun var til kontrol en uge senere, var der kommet tre tilfælde mere. En af de første hunde blev desværre aflivet, fordi den allerede var blevet lam på bagbenene, da den ankom til hospitalet. Jeg ved det ikke, men jeg kan da ikke lade være med at tænke på, at det måske skyldes, at ejeren eller den lokale dyrlæge ikke har været opmærksom på de særlige symptomer…

Det pludselige spring i antallet af tilfælde er næppe et tilfælde, og tyder desværre nok på, at TBE er en sygdom, som bliver mere almindelig blandt hunde i Danmark.

Skrevet af Lunas hunde”far” Thomas Elgaard Nielsen.

Kleiner Münsterländer Luna der fik TBE i december 2010

Skovflåter. Borrelia, TBE og Ehrliciose.


 

Spørgsmål ? E-mail camilla@hundemotivation.dk tlf. 20 22 44 14

.

Copyright © 2018 hundemotivation.dk. Det behøver ikke at være hundedyrt: Privat Politik hundetræning Link Partner