Sådan får du din hund til at komme når du kalder.

Hjemkald

Mange hundeejere har en drøm om, at deres hund kommer hver gang, den kaldes hjem. Det er dog langt fra tilfældet – men det er altid ejerens skyld. 

Det første, man kan gøre, er at lade være at kalde på den, når den er optaget af andet. Man skal altid spørge sig selv: Hvor stor er chancen for at min hund kommer, hvis jeg kalder lige nu? Og den chance skal være stor. I starten kan det gøres, når hunden alligevel er på vej hen til dig, når den skal have sit foder, ude i haven eller lignende, hvor den alligevel ville komme af sig selv.

 Senere, når du går ture med den, så skal du forsøge at have så god timing som muligt. Jeg benytter en 10-meter line, som ligger på jorden efter hunden (jeg holder ikke fast i den), og som jeg så træder på, samtidig med at jeg siger ”kom”. Når snoren strammes kan hunden ikke komme længere fremad. Du kan evt. trække lidt i snoren samtidig, så du ligesom vejleder den hen imod dig selv. Du skal kalde med den bedste stemme, du har – men det skal stadig lyde som en kommando. Lige så snart hunden giver dig opmærksomhed eller kommer hen i mod dig, så starter du ”sukkerstemmen” og giver en godbid, hvis hunden er kommet direkte hen til dig. Hvis den ikke kommer direkte, men tøver bare ét sekund, så får den ikke godbidden men kun ros.

Hvis hunden er på vej væk fra dig eller ignorerer dit hjemkald, så må du gerne bruge en lidt mere vred stemme, men i samme sekund hunden har fokus på dig, så er det kun glæde, der kommer ud af din mund. Kort sagt ignorerer hunden dig, så lyder du sur, har den det mindste fokus mod dig, så er du glad. Jo hurtigere den kommer jo størrer er chancen for en godbid.

Husk, hvis hunden ignorerer dit hjemkald, så er det fordi, din timing var for dårlig, og du lærer faktisk hunden at den bare kan ignorere dig. Så kald kun når du virkelig tror på den kommer.

Husk også at lade hunden gå fri igen, når den er kommet hjem. Mange hunde kigger sig lige omkring, når ejeren kalder på den, for som regel kalder vi kun på vores hund, hvis vi har set en anden hund eller noget vi bliver usikre på, om hunden går hen til. Og det ved hunden godt, så derfor aflurer den lige, om der kommer noget mere spændende.

Ud af 10 hjemkald bruger jeg de 8 som træning, hvor jeg kalder på hunden roser/retter, hvis der er fejl, og kun de sidste 2 gange er fordi jeg rent faktisk har brug for den kommer hjem. 

  • Husk direkte hjemkald giver godbid 
  • Næsten perfekte indkald giver kun stemme ros/berøring
  • Ignorerer eller fortsætter hunden væk fra dig, så må man gerne bruge den sure stemme, men i samme sekund den har fokus på dig så er det sød stemme igen – men ingen godbid. 

Jeg vil også anbefale, at man bruger en fløjte til sin hund. Fløjten har det med at virke bedre end stemmen. For fløjten er aldrig for blød, sur, hård eller i tvivl, den er bare den samme, og for mange hundeejere har de allerede ødelagt deres ”kom” lyd, så derfor kan det være en fordel at få en ny lyd, der betyder ”kom”. Metalfløjter bliver rigtig kolde at have i munden, når det er koldt. Nogle fløjter er store og klodsede at have i munden, så  brug et øjeblik på at vælge den der passer til dig.

 

 

 

 

 

 En uskreven regel er, at stående hunde bruger benfløjter med 2 ender, og resten af hundene kan bruge plastikfløjter, der i øvrigt fås i mange farver og har den fordel, at de er nummererede, så man altid kan købe en fløjte med nøjagtig samme lyd igen. I bund og grund kan alle fløjter bruges. Bruger man munden til at pifte/fløjte med så vær opmærksom på, at det kun er én person, der kan bruge fløjtet. 

Held og lykke med at få din hund til at adlyde dit hjemkald 

 

skrevet af: Camilla Davidsen

 

Vi sælger alle typer fløjter i vores butik, og vi sender gerne med posten.

 

Spørgsmål ? E-mail camilla@hundemotivation.dk tlf. 20 22 44 14

.

Copyright © 2018 hundemotivation.dk. Det behøver ikke at være hundedyrt: Privat Politik hundetræning Link Partner