Positiv hundetræning, kan man det uden godbidder?

 

 

Hundetræning uden godbidder??

 

Nogle mennesker føler, at den eneste form for positiv træning, man kan lave med sin hund, er med godbidder. Man kan godt lære sin hund nogle af de basale kommandoer med godbidder, men det kan give problemer at fodre sin hund med godbidder gennem hele livet 

 

 

 

Hvis du giver din hund en godbid som belønning for en positiv adfærd, vil din hund forvente at få en godbid hver gang, den opfører sig ordentligt, hvilket i sidste ende kan føre til problemer. Mange hundeejere kan heller ikke komme ud af godbids træningen igen, og hunden kan selvom den er rigtig dygtig til øvelserne med godbidder slet ikke forstå, hvad den bliver bedt om uden godbidder. Og det er da pinligt at efter måneders træning, kan man ikke engang  sige “sit” til sin hund uden den skal have en godbid for det.

Det har efter min mening taget totalt overhånd med de godbidder. For mig er det et ekstra særligt trofæ jeg kun bruger i særlige øvelser, og i meget moderate portioner, til gengæld har de total høj status hos hundene. 

Jeg giver godbidder for 3 ting, og ved særlige problemer- og kun i disse situationer: 

1.Perfekte hjemkald (og de skal udvikle sig med hundens træning og alder )

2.Ved indlæring af dæk (bemærk ! ved INDLÆRING)

3.Ved kontakt/kigge øvelse (som jo fader ud efterhånden som hunden selv kigger på hundeføreren, så roser man blot afdæmpet)

Det er vigtigt at man ikke giver godbidder på andre tidspunkter, da de simpelthen mister deres status som den ultimative gave, men bliver noget hunden bare forventer.

En anden form for positiv træning er ‘rose’ træning, hvor hunden bliver rost og/klappet når den gør, som vi beder den om. Snarere end at forvente en godbid vil den blive belønnet med ros og anerkendelse – hvilket er, hvad de fleste hunde virkelig ønsker fra deres ejer. Og når du endelig trækker en godbid frem, så har den oprigtig betydning for din hund.

Ros og klap er også noget, du aldrig løber tør for. Det er gratis, og ikke noget du kan glemme derhjemme.

Omvendt skal man lære den samme punktlighed med ros som med godbidder. Det er i selv samme sekund, hunden gør det rigtige, at du skal begynde at rose og husk, at selve rosen skal passe til handlingen, så man skal ikke overdrive ved de øvelser hunden allerede kan, men kun når den virkelig ER dygtig.

 

 Der er mange gode grunde til at undgå at bruge godbidder med henblik på uddannelse af din hund:

 • Nogle hunde kæmper med vægten allerede

 • Nogle hunde er alt for begejstrede og er faktisk endnu sværere at håndtere, når der er mad involveret.

 • Nogle hunde bliver helt stressede af det, der sker omkring dem, eksempelvis til hundetræning, og denne stress kan forværres, når der kommer mad ind i billedet, som de så yderligere skal forholde sig til.

 • Nogle hunde er ikke fødevaremotiverede overhovedet, hvis der er den mindste distrahering.

 • Når en hund er mæt eller bare ikke har lyst til mere, kan den nægte at adlyde kommandoen, fordi den ikke længere bekymrer sig om belønningen.

 • Nogle hunde har fødevareallergi.

 • Hunden kan være kræsen.

 • Hunden kan begynde at tigge- og napse hårdt i hænderne for at få en godbid.

 En sidste men ikke uvæsentlig ting: Vil du virkelig gerne have godbidder med dig hele tiden for at få din hund til at adlyde dig? At skulle ”betale” for at have en hund, der adlyder?  

Der er en anden stor fordel ved at bruge stemme og ros, frem for godbidder- nemlig, at du kan variere tonen og intensiteten i både stemme og i den måde du berører hunden på.

Du kan lære mere om dette ved at starte til hundetræning hos hundemotivation.dk

skrevet af Camilla Davidsen

 

 

Spørgsmål ? E-mail camilla@hundemotivation.dk tlf. 20 22 44 14

.

Copyright © 2018 hundemotivation.dk. Det behøver ikke at være hundedyrt: Privat Politik hundetræning Link Partner