Lær din hund at “kigge” på dig

Den første øvelse du lærer til træning hos mig er KIGGE øvelsen. Det lærer du af den simple grund at det er en fantastisk afledningsøvelse, og afledning har du brug for til træning, hvor der er så mange distraheringer i form at dejligt nyt terræn, og andre hunde.

En bonus man får af at øve KIGGE øvelsen er at hunden får lyst til at kigge på dig af sig selv, husk at rose med stemmen når det sker!

”Kigge” øvelsen ser således ud: Hav en godbid inden i hånden, og før din lukkede hånd ned foran hundens næse, så den kan lugte, der er noget i hånden. Stå med godbidden mellem fingrene og hold fingrene ud foran dit øje, imens du siger med tydelig kommandotone ”kigge”.

Uanset hundens størrelse så sørg for at stå med helt rank ryg, og tydeligt håndsignal. Så snart hundens øjne rammer dine øjne i et intenst blink starter din “rose” stemme- ganske lavt, men opmuntrende. Hold den så længe du kan, men afbryd inden hunden gør det. Enten fordi det er for længe eller fordi der sker andet, der er mere spændende.

Hvis du er for langsom, og hunden bryder af, så før din hånd ned foran hundens næse igen. Så den bliver mindet om godbidden, og du belønner hurtigt derefter, når hunden eks. har kigget i 10 sekunder.

Husk du hjælper din hund ved at stå inde foran den, og gør det sværere ved at stå ved siden af den. Det er også lidt sværere at gå imens, men det er absolut en mulighed, efter nogle gange.

Hvad skal du dog bruge det til? Hvis din hund kigger på dig, inden den skal noget som helst. Ind/ud af døren, bilen, vandet, haven, ja hvad som helst, så kan det være en fordel, at den ikke bare stormer af sted, men kigger på dig. Det gør den sikkert allerede i nogle situationer. Nogle hunde er flinke til det, andre skænker næsten ikke deres ejer et blik. De fleste kigger dog, når du står med madskålen eller hundesnoren; det er det blik, vi leder efter.

Det, at den venter på dit næste vink, gør den mere opmærksom på dig, og det giver en mere træningsvillig hund. Og det er vejen til en lydig hund. Så ved at lære hunden, at du godt kan lide, at den kigger på dig, så lærer du faktisk hunden at kigge på dig af sig selv.

Husk næste gang du får blikket af din hund at rose afdæmpet. Man får kun godbidder, når man får kommandoen ”kigge”, og man gør det uden nølen overhovedet. Hvis man tigger – ingen godbid. Hvis man hopper op efter godbidden – ingen godbid. Hvis man kigger væk – ingen godbid. Men når man kigger får hunden masser af (afdæmpet) ros med stemmen, og holder man længe ud så kommer godbidden.

Når hunden begynder at forstå, hvad der foregår, så kan du udnytte det, at hunden kigger på dig til at være afledende. Hvis din hund bliver tændt af noget (andre hunde, fugle, vand, børn, vildt eller noget helt andet), så stil dig ind foran det, der tænder den, og som du ønsker at aflede, og lav en kigge-øvelse, eller to – godbidderne skal være rigtig gode nu. Det giver både dig og hunden noget at forholde jer til i stedet for bare stå og vente på det hele eskalerer.

God fornøjelse med ”kigge”, ikke kun som øvelse, men med din hund, der nu holder bedre øje med dig!

 

skrevet af Camilla Davidsen

Spørgsmål ? E-mail camilla@hundemotivation.dk tlf. 20 22 44 14

.

Copyright © 2018 hundemotivation.dk. Det behøver ikke at være hundedyrt: Privat Politik hundetræning Link Partner