Hundetræning for begyndere

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det kan være en ret overvældende oplevelse, første gang man bringer sin hund med hjem. Din nye bedste ven har brug for en masse opmærksomhed og omsorg. Men du vil gøre dit liv og din hunds liv meget nemmere, hvis du ret hurtigt, efter at du har fået hund, begynder til hundetræning/hvalpetræning.

 

 

Hundemotivation anbefaler at du starter på et hold 3 uger efter du har fået din hund hjem, så den lige kan falde lidt til ro inden den starter op på lydighedstræning.

 

 

Lydighed:

De første gange, du forsøger selv, vil du sandsynligvis opleve, at selv de mest simple teknikker virker, men som hunden vokser sig større og mere selvsikker på verden og dig, så vil der opstå forskellige uoverensstemmelser.  Men – stort set – alle hunde vil gerne behage deres ejere, så brug en masse tid sammen med din hund. Den vil elske dig for det, og herefter vil den forsøge at adlyde og forstå dig.
Du skal starte hundetræningen i det øjeblik du har fået hvalpen indenfor døren, men selvfølgelig skal man starte i det små.

Hvis du tydelig overfor din hund, vil hundetræningen/hvalpetræningen blive meget lettere i fremtiden. Det er også en god idé at starte til noget hvalpe/lydigheds-træning inden hunden er alt for gammel, gerne fra omkring 11-12 ugers alderen, og det kan være en god idé at få sin hundetræner hjem og give de første gode fif, om sove/spisevaner og de første begynder øvelser, så er du godt på vej med det lille nye medlem af familien. Hvis du ikke lige kom igang, da hvalpen var så ung, så fortvivl ikke, det er ikke for sent.

Noget af det første du lærer til hundetræning/hvalpetræning, er kommandoer. Men det er ikke så simpelt, som den erfarne hundetræner kan få det til at se ud. Din hund vil sandsynligvis ikke adlyde dine kommandoer, når du prøver det samme, og det er ikke fordi din hund ikke VIL forstå det, men fordi den endnu ikke forstår DIG, og hvad det er, du vil have den til at gøre.

Det er ofte tonen i stemmen, der beslutter, om en kommando er en succes eller ej. Gode hundetrænere er ikke i besiddelse af særlige evner til at tale med dyr. De ved bare præcis, hvordan hunden opfører sig, og hvordan den rigtige tone i stemmen skal lyde, før hunden adlyder. Og ved at gøre det samme, kan du gøre kunsten efter, og så er det alligevel ikke så svært som først antaget.
Din kommandotone skal være fast, men ikke truende. Dit kropssprog støttende- det vil sige du ikke skal lyde glad, imens du er sur, og omvendt.  Hunden skal kunne stole på du er som du siger/viser den. 

Du bør rose din hund, når den gør noget rigtigt. En positiv holdning er det vigtigste  i al hundetræning/hvalpetræning. En hund er i stand til at skelne mellem rigtigt og forkert, men den er ikke i stand til at forstå forskellen uden behørig feedback fra træneren.

Nogle bruger godbidder, selv bruger jeg min stemme og kropssprog til at fortælle, når jeg er glad og tilfreds, men også til at vise, når jeg ikke er. Dog går jeg yderst sjældent til korporligheder.

Så brug din stemme og dit kropssprog. På den måde lærer du hunden at skelne mellem god og dårlige opførsel. Og husk at alle hunde forsøger at behage deres ejere, så de vil gøre alt hvad de kan, for at følge dine instruktioner, så jo hurtigere du kommer i gang, jo bedre.

Tonen i stemmen er det første, du skal fokusere på som nybegynder indenfor hundetræning/hvalpetræning. Når du har lært det, kan du begynde at bruge mere komplicerede træningsmetoder.

Men husk, at alle hunde har forskellig intelligens og temperament. En metode, der virker godt på én hund, kan være nytteløs på en anden. Så gør hvad du føler rigtigt, når du træner din hund og skynd dig at få lært hundens sprog, for den kan ikke lære menneskesprog, men vi mennesker kan sagtens lære at tale “hundsk”.

Skrevet af: Camilla Davidsen

Spørgsmål ? E-mail camilla@hundemotivation.dk tlf. 20 22 44 14

.

Copyright © 2021 hundemotivation.dk. Det behøver ikke at være hundedyrt: Privat Politik hundetræning Link Partner