At tale med hunde

At tale med hunde skal ikke tages bogstaveligt. Jeg forventer ikke, du begynder at spørge din hund, om den har haft en god dag.

 

Men når du taler og benytter korrekt stemmeføring og kropssprog, er dette vigtigere end ordene, der kommer ud af din mund. Selvfølgelig skal man benytte korte, enkle kommandoer, men stemmelejet og kropssproget skal følge med den givne kommando.


Stemmeføring
Har du en stemme, der kan skifte mellem høj/lys/glad til mørkere/brummende/klar, så er du allerede foran i forhold til at træne hund. Pas på det ikke bliver en evindelig ordstrøm, for så mister dine ord deres betydning for hunden.
Ofte hører man hundeejere, der kalder på deres hund, enten ved hjælp af ordet ”kom” eller ”plads” – alt imens hunden uforstyrret fortsætter med det, den er i gang med. Ejeren står og kigger- eller kalder nu mere intenst, for så måske at gå over i et rasende/lokkende toneleje, hvilket får nogle hunde til at komme (af og til) og andre hunde til at være iskolde og fortsætte det, de har gang i. Har man en hund, der er meget oppe at køre eller vant til at ignorere sin fører, så er hunden som regel bedøvende ligeglad med førerens stemme. Her skal der handling til!


Skal vi så lige få én ting på det rene: Det er meget vigtigt, at hunden lærer at blive i den kommando, du giver, lige indtil den får en ny kommando. Har den først lært, at ”min ejer mener det kun lige nu og ikke om lidt”, så bliver den mester i at se, hvornår vi mener det, vi siger, og hvornår vi fjerner fokus fra hundens opgave.
Forståelse og tydelighed giver lydige hunde og glade hundeejere.


Det er vigtigt, at hunden forstår de meldinger, føreren sender, men det er ligeså vigtigt, at føreren forstår de meldinger, hunden kommer tilbage med.
Man skal lære at tolke både de signaler, som hunden udsender, og som man selv udsender. Her kan den rette hundetræning være guld værd.
Forstår din hund, hvad du vil have den til? Og efterkommer den det, du siger? Så gør du noget rigtigt. Ved hunden, at den kan stole på, at når du har sagt noget, så sker det? Hvis ikke, så prøv at øve dig i, at du får det til at ske. Vis hunden at du ikke giver op, og at den kan stole på dig.

Man kan benytte sig af lange liner, på den måde får man kosekvens bag sine ord. 

  • Hvis ikke hunden kommer, når man kalder, så trækker man den stille og roligt i den rigtige retning.
  • Man kan også bruge linen til at lære hunden at blive i en given position.
  • Man kan lære hunden “vend” kommandoen.
  • Man kan lære hunden at være lidt mere forsigtig overfor andre hunde (under leg),
  • Man kan forhindre en hanhund i at urinere på 117 græstotter midt i en øvelse – ja det er faktisk kun fantasien, der sætter begrænsninger for alt det, man kan lære sin hund – med en lang line.

 

To typer hunde

Den findes den selvsikre hund, der tåler lidt af hvert, og ikke tager tingene så tungt. Her skal arbejdes på kærlig kontakt og tydelig konsekvens. Og du skal ALDRIG bede den om noget, du ikke tror, den kan holde, uden at være på spring til at hjælpe den ind på rette vej igen. Alle de kontaktøvelser, du kan forestille dig at bruge, skal afprøves, for når der er god kontakt, så er det stensikkert, at det vil gå bedre.


Og så findes der den mere vigende type hund, som er lidt usikker og hurtigt kan blive utryg ved de krav, vi stiller til den – især hvis vi ikke er tydelige. Den tåler ikke så mange menneskelige fejl og kan sagtens ende med ikke at ville eksempelvis adlyde sit indkald. Hvis den bare én gang har oplevet en hundefører, der har virket truende, så er det måske ikke fordi den ikke forstår opgaven, men fordi den er usikker eller ligefrem bange for førerens adfærd og kropssprog – eller også er den reelt bare usikker på, hvad der kræves af den?! At du forstår, hvad den siger til dig, og hvad der forventes af den, er ufravigelige krav, hvis det skal blive den hund, du gerne vil have.
Begge hundetyper kræver tydelighed og konsekvens.


Hvis du har den selvsikre hund, så er det vigtigste af de 2 ord: konsekvens
Og har du den mere vigende hundetype, så er det vigtigste af de 2 ord: tydelighed.
VIGTIGT Begge hundetyper har brug for begge dele, bare ikke i samme doser.


Der er mange årsager til, at det ofte er de samme hundeførere, der har de gode hunde. Det er altafgørende i samspillet, at hunden og ejeren taler samme sprog – at man som fører er så tydelig, som netop den hund har brug for, for at kunne forstå hvad det er, der forventes af den. De fleste hunde vil have lyst til at glæde os og vise respekt, hvis de bare forstår, hvad vi mener.

Din hundeskole www.hundemotivation.dk kan hjælpe dig, hvis du trænger til at blive bedre til “at tale med din hund”.

Skrevet af Camilla Davidsen

Spørgsmål ? E-mail camilla@hundemotivation.dk tlf. 20 22 44 14

.

Copyright © 2018 hundemotivation.dk. Det behøver ikke at være hundedyrt: Privat Politik hundetræning Link Partner